Kankerpillen: eerder dood door vitaminepillen

Tegenwoordig word je haast doodgegooid met wat je niet meer mag eten. Fris, vleeswaren, light-producten en magnetronpopcorn zijn een paar voorbeelden die  kankerverwekkend zijn. Nu kan je vitaminepillen ook nog op dat kankerlijstje zetten. Want het is inmiddels bewezen dat je door  vitaminepillen met antioxidanten eerder onder de grond belandt.

Antioxidantenhype
Eerst ging men ervan uit dat antioxidanten het verouderingsproces vertraagden en kanker konden voorkomen. Dat zou komen doordat ze vrije radicalen te lijf gaan. Vrije radicalen zorgen voor schade aan de cellen door oxidatie, een proces waarbij een electron wordt weggehaald van een molecuul. Uiteindelijk leidt dit tot de vernieling van complete weefsels en organen. Tot deze conclusie kwam  Denham Harman in 1945 doordat hij zag dat hoe ouder men was, hoe meer oxidanten er in het lichaam waren.
Dit leverde een grote kans op voor producenten: alles met antioxidanten was ineens goud waard. Het werd een grote reclamehype die blindelings werd geloofd. Een paar jaar geleden werd het nog vol trots op de verpakking gezet als een product bomvol zat met antioxidanten omdat ze verschillende gezonde effecten zouden hebben. Tegenwoordig mag dit niet meer op producten vermeld worden.

IMG_20150416_234158

Groene thee extract wordt vanwege de hoge concentratie antioxidanten veel geslikt

Eerder kanker en overlijden
Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat je juist eerder kanker krijgt door antioxidanten. In 1994 werden resultaten gepubliceerd naar de invloed van β-caroteen, dat omgezet kan worden tot vitamine A. Deze stof is niet alleen te vinden in groene en oranje groenten, maar ook in een vitaminepot. Rokers die deze antioxidant slikten kregen vaker longkanker. In 1996 werd een vergelijkbaar onderzoek afgerond. Hieruit bleek dat in de vijf jaar dat rokers β-caroteen kregen ze 28% meer kans hadden op longkanker. Daarnaast 12030193816_a954594c6fwaren er tijdens het onderzoek 17% meer mensen overleden vergeleken met de groep rokers die geen vitaminen slikten. Ook is men erachter gekomen dat er naast een vergroot risico op longkanker ook meer kans is op maagkanker door β-caroteen. In 2007 bleek dat er 5% meer sterfgevallen door kanker zijn bij niet-rokers die β-caroteen, vitamine A en vitamine E  slikken. Hoewel er een paar onderzoeken tegenstrijdige data geven, bevestigen verreweg de meeste recente onderzoeken deze alarmerende resultaten.

Eat until you drop
Feit blijft dat oxidanten cellen beschadigen en dat antioxidanten deze beschadiging voorkomen. Zo blijkt maar weer dat niets zo simpel is als het lijkt. Er zijn verschillende vrije radicalen die allemaal een andere functie kunnen hebben. Zo kan de ene vrije radicaal schadelijk zijn terwijl de ander broodnodig voor onze gezondheid is. Ook kan het zijn dat een bepaalde concentratie een positief effect heeft, terwijl alle hoeveelheden die daarvan afwijken schadelijk zijn. Met andere woorden, we weten nog niet wat gezond is en wat niet. Maar bij mij gaan de vitaminepillen in ieder geval de vuilnisbak in.

Literatuur:

  • Harvie, M. ‘Nutritional supplements and cancer: potential benefits and proven harms’. In: American Society of Clinical Oncology educational book, 2014, pp. 478-486.
  • Hashim, D., Gaughan, D., Lucchini, R.G. (2015). Baseline Serum β-carotene Concentration and Mortality among Long-Term Asbestos –Exposed Insulators. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 24(3), pp. 555-560.
  • Versluis, K. (2013). De vrije val van de antioxidant. Bionieuws 6, pp. 8-9.
  • Wenner Moyer, M. (2015). The Myth of Antioxidants. Scientific American 1, pp. 20-25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *